Dibuixos del Pinyot

Els Geganters de Sant Cugat ens informen que la 8a Cercavila d’Escoles ja ha acabat i com han fet per cada edició, ens han preparat un record. Aquest any, diferent, com ho ha estat la Cercavila, que han hagut de transformar en dues activitats. D’una banda el retorn de la mira dels infants de les seves figures a través del seus dibuixos (els han arribat 2662 dibuixos!). I d’altra banda l’exposició que ha estat a Casa de Cultura fins el dia 5 de juny.

Amb els dibuixos de la nostra escola ens han preparat un vídeo i aquest és el record d’aquesta 8a Cercavila d’Escoles

També ens envien el reportatge que han fet de l’exposició TV Sant Cugat, i així la podeu veure si no l’heu pogut visitar.

També han agraït la participació de la nostra escola en aquesta edició i esperen trobar-nos el 2023 a la 9a Cercavila d’Escoles omplint els carrers de música, figures, docents i famílies.

Bon estiu!

Acabem un curs ben especial que no hagués sigut possible sense l’esforç de mestres, educadors/es de migdia i infants. Moltes gràcies per tot i us desitgem un molt bon i merescut estiu!

Gràcies també a aquelles famílies que, malgrat la situació excepcional, han permès que l’AFA seguís desenvolupant els seus projectes (bicibús, millores al pati, donació de llibres coeducatius i pel pla lector, enregistrament de la cançó del Pinyot…).

I, finalment, aprofitem per acomiadar a l’alumnat de sisè i aquelles famílies que deixen l’escola, especialment les que s’han involucrat en l’AFA (Bea, Juan Carlos, Guillem, Joan i Laura, Rosa, Richard i Anna, Joan-Pau…). Moltes gràcies per tant!

A la resta, us desitgem que gaudiu de les vacances i ens retrobem al setembre amb les piles recarregades.

El pati dels nostres somnis

Ens fa molta il·lusió presentar-vos un document amb el resum de les accions que s’han dut a terme durant els tres últims cursos per tal de, conjuntament amb l’escola,  canviar el punt de vista sobre el pati.

Informa patis amb Annexes

Amb aquestes accions, que han representat una partida pressupostària força important de l’AFA. donem per finalitzada la primera fase d’aquest projecte amb la que hem aconseguit canviar físicament diversos espais del pati per tal de que totes les nenes i els nens hi trobin el seu espai.

Aprofitem per agrair la iniciativa de l’escola i la col·laboració de l’equip de Paidos, l’Ajuntament i de totes aquelles famílies que hi han col·laborat.

És el Pinyot

Ens fa molta il·lusió fer-vos saber que ja tenim la cançó del Pinyot que vam enregistrar el 15 de maig amb la col·laboració de joves integrants de les Bandes Simfòniques de l’Escola Fusió i de l’EMMVA de Sant Cugat del Vallès.

Hem fet una versió cantada i una instrumental perquè les pugueu escoltar a casa i l’escola les pugui posar a classe i a totes aquelles festes i celebracions que ho cregui oportú.

Un cop més, volem agrair la col·laboració dels i les mestres de música de l’escola, de les escoles de música participants i els seus components i a l’Enric Mestre per la coordinació.

Volem però agrair d’una forma especial al Joan-Pau Chaves per la il·lusió, les ganes, la dedicació i el saber que  ha invertit en el projecte, des del seu inici (composant la música i escrivint la lletra) fins a l’últim moment (revisant el resultat final), passant, és clar, per l’arranjament i la direcció dels músics i cantants. Estem segurs que sense ell res de tot això hagués sigut possible. Ens ha deixat un bon record del seu pas per l’escola que, de ben segur, durarà molts anys!

Esperem que la gaudiu!

Versió cantada

 

Versió instrumental

ÉS EN PINYOT!

(Cançó per al gegantó de l’escola Pi d’en Xandri)

Autor i direcció: Joan-Pau Chaves

Direcció assistent: Enric Mestre

Enginyer de so i mescla: Toni Castaño

Músics: Joves integrants de les Bandes Simfòniques de l’Escola Fusió i de l’EMMVA de Sant Cugat del Vallès.

Cantaires: Alumnes des de P5 d’infantil a 6è de primària de l’escola Pi d’en Xandri de Sant Cugat del Vallès.

Suport logístic i organitzatiu: AFA Escola Pi d’en Xandri.

Enregistrat en directe a l’Aula Magna de l’EMMVA el dissabte 15 de maig de 2021.


ÉS EN PINYOT!

Fa molt temps quan els arbres cantaven

I les pedres caminaven pel bosc,

als afores, prop de la Torre Negra,

Creixia un pi anomenat Pinyot.

Però amb cantar no en tenia prou,

desitjava sacsejar el seu tronc.

És en Pinyot un arbre de cinc branques

És en Pinyot, prim i esvelt però estaquirot.

És en Pinyot un arbre sense cames

i l’únic que vol és poder ballar com qualsevol.

L’Orelletes, l’esquirol de la contrada

va explicar-li que sabia d’un lloc,

on tenia el convenciment i la certesa

que entre tots trobarien la solució.

Potser amb les arrels en tenim prou

per fer-te unes cames de debò.

És en Pinyot un arbre de cinc branques

És en Pinyot, prim i esvelt però estaquirot.

És en Pinyot el nostre arbre amb cames

És en Pinyot que balla com ho pot fer qualsevol.

Potser amb les arrels en tenim prou

per fer-te unes cames de debò.

És en Pinyot un arbre de cinc branques

És en Pinyot, prim i esvelt però estaquirot.

És en Pinyot el nostre arbre amb cames

És en Pinyot que balla com ho pot fer qualsevol.

Participació a l’aula

Aquesta setmana moltes famílies han fet experiments a les classes. Agraïm a l’escola la iniciativa i que ens hagi obert les portes del centre, però sobretot als pares, mares, avis, tietes… que hi han col·laborat! 

Des de la comissió educativa volem continuar fomentant la participació de les famílies a les aules i és per això que presentem la següent iniciativa. Us hi sumeu?

Creiem que, com a pilar bàsic de la comunitat educativa, les famílies tenim molt per a aportar al procés educatiu. Estem convençudes de que la comunitat educativa la formem tots plegats i que unificar esforços, apropar postures i fomentar el coneixement mutu és el millor camí per desenvolupar al màxim els potencials de l’alumnat. Som conscients que, de vegades, hi ha una certa distància i desconeixement per part de les famílies de la vida diària als centres i de la feina dels professors, i per això creiem que només si aconseguim una participació més activa i estreta dels pares i les mares serem capaços d’acostar-nos a l’objectiu comú de tots plegats: aconseguir el millor ambient i la màxima qualitat educativa.

Una de les intervencions més enriquidores per als infants, i també per a les seves famílies, és la participació d’aquestes últimes a l’aula dins del procés d’ensenyament-aprenentatge. Aquesta participació és beneficiosa perquè, entre d’altres, permet:

  1. Aportar coneixements específics i recursos especials que el/la mestre/a pot no tenir
  2. Augmentar el número d’activitats a l’aula (i els seus beneficis) sense incrementar el cost de la quota de sortides
  3. Mostrar a l’alumnat el valor de l’escola (a través de la implicació d’adults de referència), fer-los sentir coprotagonistes i reforçar-los l’autoestima
  4. Despertar l’interès dels infants en els continguts de classe ajudant a trencar la rutina diària
  5. Afavorir el vincle escola/famílies (buscant la unificació de les actituds educatives entre l’escola i els pares i mares i la identificació entre ells)
  6. Estrènyer el lligam de la comunitat escolar mitjançant la descoberta de les capacitats dels seus integrants
  7. Apropar a l’alumnat l’experiència i la pràctica d’activitats que succeeixen al seu entorn immediat potenciant-ne així el seu coneixement i aplicació en el futur

Per això proposem la creació d’un catàleg d’activitats que les famílies oferim a l’escola per tal de que qualsevol mestre/a, de forma voluntària, pugui comptar amb la participació del familiar d’algun alumne per tal de donar-li suport en aquella activitat que consideri més oportuna, d’una manera similar al que ja s’està fent amb les activitats proporcionades pel Pla de Dinamització de l’Ajuntament. No es tracta de canviar rols ni envair espais que a cada un li són propis. Des de la voluntat per ambdues parts, i des de la cordialitat, es planteja una ampliació del camp visual que ens ha de fer més forts i capaços a tots.

Som conscients que aquesta dinàmica ja existeix actualment i són moltes famílies que algun cop ja han participat a la classe del seu fill o filla. Aquesta iniciativa pretén fomentar aquesta participació, afavorint, per una banda, la demanda per part del claustre d’aquestes activitats i, per l’altra, promovent i facilitant la participació de les famílies interessades.

Si esteu interessats/des a proposar una activitat (que ja hagueu fet alguna vegada o que tingueu en ment) envieu-nos un missatge a educativa@afapidenxandri.cat i us explicarem com fer-ho.

 

Millores al pati

Aquesta setmana s’ha posat el terra tou que hem comprat des de l’AFA per la zona de relax del pati.

Entre tota la comunitat educativa (mestres, educadors de migdia, alumnes, personal adscrit, Ajuntament i famílies) hem reconvertit i dignificat un tros de pati per fomentar diferents tipus de joc (i així tots els nens i nenes puguin trobar el seu espai) i guanyar un racó educatiu a l’aire lliure.

Felicitem-nos!

Bricopatis el 5 de juny

Ja tenim data per la propera jornada de bricolatge al pati de l’escola.

Serà el dissabte 5 de juny a partir de les 10h del matí fins a migdia.

Les famílies interessades han d’enviar un correu a infraestructures@pidenxandri.cat per poder fer una previsió i generar grups de treball.

Està previst pintar el terra de diferents espais (primària i infantil), acabar un dels plafons de fusta d’infantil, penjar els suports del jardí vertical de l’hort i fer algunes petites reparacions al pati de sorra d’infantil.

També volem instal·lar un tendal (tipus de ràfia) la zona de les noves grades per poder suportar millor la calor.

Quants/es més siguem, més accions podrem fer!

Pedalegem junts. Impulsem el BiciBus de l’escola

 

Famílies! Ja us podeu apuntar al BiciBus d’aquest divendres. Recordeu que tenim dues línies en marxa. Una des de Pollancreda que passa per Ramon Barnils i una des de l’Estació que passa per Can Quitèria. Consulteu parades i apunteu-vos aquí:

http://amb.bicibus.cat

Acabada la prova pilot, ara ens toca a nosaltres gestionr els diferents trajectes. Ja som unes quantes famílies per portar el grup però… Com més motors, millor!

Què fa un motor? Vigila la marxa del grup, si cal dona instruccions als nens/nenes del grup, dona suport al cap del grup en els encreuaments.

Encara que no puguis sempre, apunta’t. L’objectiu és coordinar-nos i poder donar continuïtat a la iniciativa.

1️⃣ Motors per la Línia Estació – Pl. de Can Quitèria: subscriu-te a

https://chat.whatsapp.com/CYMtc0a7dts2kt6OzXTlCh

2️⃣ Motors per la Línia Pollancreda – Rbla. del Celler: subscriu-te a

https://chat.whatsapp.com/F1SNSrANN2w4m0fnZTwNMD

Pedalegem junts. Impulsem el BiciBus de l’escola!

Experimentem!

Aquest any, l’escola celebrarà una setmana cultural especial i han escollit la temàtica de l’experimentació. Per això demanen la col·laboració de les famílies (mares, pares, oncles, àvies…) perquè anem a l’escola del 25 al 28 de maig a fer experiments sobre diferents temàtiques en funció del curs.

Si esteu interessats en participar, envieu-nos un missatge a educativa@ampapidenxandri.cat abans del 10 de maig i ens posarem en contacte amb vosaltres. I no us preocupeu si no teniu clar quin experiment podeu fer. De ben segur entre tots i totes podrem trobar propostes interessants i engrescadores.

Propostes experiments Comunitat de petits/es:

 Experiments d’aigua:

– Propietats

– Estats

Propostes experiments Cicle Inicial:

1r i 2n proposen poder fer experiments relacionats amb la llum i el color.

Propostes experiments Cicle Mitjà:

3r i 4t volen fer experiments relacionats amb els continguts següents:

Caldria enfocar-ho des del mètode científic: Observar – fer hipòtesi prèvia – Experimentar – Interpretar Dades – Conclusió. 

Matèria i energia: per exemple experiments relacionats amb la força, imants,

Màquines simples i compostes: politja, pla inclinat, …

Experiments més relacionats amb la química: acolorir planta amb colorants, …

Propostes experiments Cicle Superior:

5è proposa per experiments relacionats amb els canvis de la matèria:

Massa, volum, densitat, flotabilitat..

Fusió, solidificació, vaporització, condensació..

Canvis químics: oxidació, combustió..

6è proposa fer experiments relacionats amb els circuits elèctrics.

Celebrem la diversitat familiar

El dissabte 15 de maig és el Dia Internacional de les Famílies i des de  Escoles Coeducatives, us convidem a celebrar-ho amb una festa la plaça de l’Om on hi haurà contes, tallers i espectacles per a totes les famílies de Sant Cugat.

La Festa de la Diversitat Familiar té com a objectiu visibilitzar la diversitat de famílies proporcionant referents adequats a les realitats que viuen els infants on conviuen famílies monoparentals, nuclears, adoptives, d’acollida, enllaçades, refugiades, LGBTIQ, mixtes o transculturals, o amb diversitat funcional, entre altres.

La jornada inclou la “1ª Mostra Interescolar de Dibuixos Famílies Diverses”, on es recullen els dibuixos realitzats pels infants dels 12 centres públics, previ treball fet a l’aula per l’equip de mestres o temps de migdia per Paidos.

A més, hi haurà l’espectacle de titelles “Vull una família” de la mà de Laberta Delpoblet i taller de garlandes “La meva família”, juntament amb la proposta “Entaula’t”. Es tracta d’un espai de jocs clàssics adaptats en clau de diversitat familiar, jocs específics i d’elaboració pròpia fets per l’entitat santcugatenca que organitza aquesta dinàmica, Familiaritats Diverses. Les i els joves podran participar en el testatge d’un nou joc de rol sobre diversitat familiar.

Si us interessa tenir més informació sobre com parlar de diversitat familiar als vostres fills a través dels contes, us recomanem recuperar la xerrada de la psicòloga Marta Padrós. A l’enllaç també hi trobareu recomanacions de llibres i contes que ens permeten fer una aproximació d’acord amb les diferents edats dels infants a temes tan quotidians com les separacions, les famílies amb diferents orígens, etc.

Desitgem que gaudiu de la festa i que tota aquesta informació us resulti útil!