Celebrem l’1 de maig pensant en el treball remunerat, la feina que ens paguen per fer-la ben feta i la que porta diners a casa per el bonviure de tota la família.
Però, el treball és només la feina que ens aporta una compensació econòmica?
Des de la comissió Calidoscopi creiem que no. Les feines de casa també són treball, treball domèstic i de cures no remunerat, i és una feina imprescindible per a la vida de totes les persones. Un treball invisible, que majoritàriament realitzem les dones i que no és prou valorat pel conjunt de la societat.
I hem volgut compartir aquesta reflexió amb els infants de la nostra escola. El 2 de maig vam realitzar un taller amb les nenes i nens de 6è A i B, on vam:
- visionar una oferta de treball molt peculiar: sense horaris establerts i gratis. Aquí podeu descobrir-la: “El trabajo más duro del mundo”
- fer un recompte de les tasques de casa i qui fa què. Entre tots vam analitzar els resultats per veure si encara se n’encarreguen més les dones que els homes. És cert que la diferència va ser molt poca, però malgrat la millora, encara el pes de la feina domèstica segueix recaient més en les dones.
- llegir i debatre les vinyetes de la Mafalda, aquesta nena contestatària que vol acabar amb les injustícies del món. Al final veureu les vinyetes que vam triar, aprofiteu per comentar-les a casa.
- per últim, com és un grup que va de camí a l’institut vam visionar un vídeo on joves de 4t d’ESO, després d’un taller de 10 setmanes, reflexionen sobre l’aprenentatge viscut entorn al treball domèstic i de cures, remunerat i no remunerat. Si teniu curiositat, podeu conèixer el projecte aquí: “Ciutat: territori domèstic S.A.”
Les realitats individuals són múltiples i aquest taller tenia com a objectiu pensar de forma col·lectiva i sobre el col·lectiu. Un cop revisem la nostra llar, és necessari sortir cap a fora i entre totes i totes fer valdre aquest treball invisible, no remunerat que és tan necessari per a la vida.
La rentadora renta la roba, però no té vida i la roba no camina sola fins a la rentadora, ni la feina d’estendre i arribar a l’armari ben neta no es fa, la fa algú. La fem.
En resum, vàrem estar d’acord que tant a la feina de casa com en qualsevol altre lloc la cooperació és fonamental per el benestar individual i col·lectiu.
Deixa un comentari