Resultats enquesta Camí escolar

Per tal de conèixer els hàbits de de mobilitat de l’alumnat del Pi d’en Xandri així com per recollir dades per tal de definir el model de camí escolar que millor s’adaptés a les necessitats de les famílies, des de l’AMPA vam fer una enquesta a tot l’alumnat de primària. En total es van repartir unes 325 enquestes amb la idea que les nenes i els nens les responguessin a casa amb l’ajuda dels seus pares i mares.

Volem agraïr a totes les famílies que van respondre l’enquesta i ens van fer arribar els seus comentaris!

S’han rebut un total de 176 respostes. En aquest document es mostren els resultats de les diverses preguntes.

Es pot observar que un 85% de l’alumnat viu a l’entorn de l’escola (Centre/Estació, Eixample, Monestir i Torreblanca) fent viable un trajecte a peu. Per la meitat d’aquests (55%), l’itinerari més “natural” passa pel Passeig Gaudí (Monestir i Torreblanca) mentre que la resta ho fa pels carrers de l’Eixample.

Un 70% de l’alumnat ve a peu, bicicleta o patinet, amb el que podrien fer servir el camí escolar des del primer dia.

Un percentatge molt petit de l’alumnat va sol a l’escola (especialment dels cursos més avançats).

Només un 14% dels adjectius per descriure el camí tenen una connotació negativa (llarg, insegur, avorrit o lleig). Això demostra la predisposició a utilitzar el camí.

Hi ha 56 Famílies disposades a fer voluntariat i 63 alumnes estarien disposats a pagar quota.

48 dels 57 que venen amb cotxe/moto estarien disposats a deixar els nens/es a un altre punt.

Els 104 comentaris sobre els perills del recorregut parlen de cotxes i passos de vianants. Un parell parlen de carrils bici mal marcats, un parla dels excrements de gos i de les voreres en mal estat, un de la rampa de l’arborètum, un dels patinets elèctrics i dos dels gossos sense lligar. Un es queixa dels adults (?)

A la vista d’una baixa participació i que moltes enquestes no havien omplert els itineraris, vam decidir intentar augmentar la mostra fent, amb l’ajuda de Paidos, una nova enquesta a l’alumnat de 4t, 5è i 6è durant el temps de migdia.

En aquest cas, només vam fer dues preguntes (si venien en cotxe i si ho feien acompanyats d’algun adult) i els demanàvem que dibuixessin el seu itinerari en el mapa.

És interessant destacar que el 50% no va amb cotxe a l’escola, el 27,5% va amb cotxe i els altres alternen el cotxe o a peu.

També hem vist que el 4,65% de l’alumnat de 4t va sol a l’escola (el 18,6% a vegades). A 5è en són el 18,64% (el 25,5% a vegades) i a 6è ja en són el 35,7% (el 23,8% a vegades).

Observant els itineraris marcats es pot comprobar, tal com es mostrava en el barri d’origen de les famílies, que la meitat de l’alumnat puja pel Passeig Gaudí, que sembla destinat a ser adaptat com a camí escolar. Tot i així, caldria buscar una solució per l’altra meitat de l’alumnat que arriba a l’escola per l’altre costat de l’escola.


Comentaris

Una resposta a «Resultats enquesta Camí escolar»

  1. Fantàstic l’anàlisi i que detallat el mapa amb les rutes!

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*